luni, 26 noiembrie 2012

Autobuzele in Mexic

In lipsa unei infrastrucuturi de cai ferate, principalul mijloc de transport in Mexic este autobuzul.
Serviciile de transport sunt impartite in 2 categorii: de clasa 1 si 2. Acestea difera atat prin tipul de masini folosite, cat si statii complet diferite.

Cele de clasa 1 sunt numai autocare mari, dotate cu WC si DVD player care ruleaza mai tot timpul filme. In plus, autocarele unor companii au si priza de alimentare, casti individuale sau chiar ecrane touchscreen individuale cu filme, jocuri sau internet. Scaunele se pot inclina foarte mult iar unele au si foot rest. Pe unele trasee mai lungi se ofera si un pachetel cu gustari si racoritoare.

In autogari sunt mai multe birouri de vanzare bilete, ale marilor companii si ale grupurilor, iar altele sunt doar agentii care vand bilete pt. mai multe companii. Pentru destinatiile mari se pare ca trebuie sa intrebi la fiecare ghiseu pt. a gasi cel mai recent autocar.In statiile mari este si serviciul de securitate care scaneaza bagajele si te cauta la urcare in autobuz, unde n-ai voie cu arme.Unele statii au servicii de golire a wc-urilor.

Sunt cateva companii mari de clasa 1 si inca cateva grupuri de firme mai mici. Unele firme au.mai multe clase de autocare/servicii. Internet este doar la clasele superioare.

Autocarele de clasa 2 sunt pentru curse relativ scurte si sunt foarte frecvente. Acestea sunt ca un midibus care seamana cu un autobuz urban. Acestea au statii in strada si o agentie la capat unde poti sa-ti lasi bagajul si sa te mai plimbi pana pleaca autobuzul. Deoarece sunt frecvente, nu au un orar strict, si cateodata pot astepta pana se aduca suficienti calatori si de obicei opreste oriunde sa ia calatori daca nu este plin deja.

Si mai sunt asa numitele "Las comunitarias", niste pick-up track-uri cu banci si loc de bagaje. Astea sunt foarte ieftine si asigura transportul in mediul rural.


Niciun comentariu: