luni, 16 iunie 2008

Despre perceptie si sisteme

Idei de pornire:
1. Daca intelegi cum functioneaza lucrurile imprejurul nostru, poti sa faci multe...
2. Ceea ce vezi este determinat de locul de unde privesti (sistemul de referinta)

Am descoperit astazi, intimplator ca daca ai o oala cu o gaura mare in fundul ei, pe mijloc, oala aia tot poate sa tina suficienta apa daca o invarti in jurul unui ax ce trece prin gaura :) Acum sa ne gandim ca avem o furnica in oala cu apa ce se invarteste. Si cum sta furnica si analizeaza, universul este o mare ca un con, unde bate tot timpul vantul intr-o directie, si cu o gaura in varful conului, care a numit-o si gaura catre pierie.

Deci lumea... poate fi cu totul altfel decat putem vedea noi de unde suntem.

O sa ma axez acum mai mult pe chestii de business pentru ca astea ma preocupa acum. Traiesc in lumea oamenilor de zi cu zi... sunt multe treburi care imi atrag atentia si ma tin in universul asta, "universul grijilor de zi cu zi" (GZZ). Orice "escapada" din universul asta ar fi bine venit. Mai avem vacante, dar si atunci ne ocupam timpul cu alte nimicuri si nu avem timp sa ne uitam catre universul GZZ. Mi se intimpla doar cand sunt pe drum, adica merg cu masina sa am o privire mai detasata a universului. Totusi nu-mi dau seama decat ca am scapat niste aspecte importante din planurile mele ... Ce va trebui sa observ pe viitor este modul cum functionez eu si cei din jurul meu, sa determin obiceiul dupa care functionam, asa cum un vanator invata obiceiurile prazii pentru stii unde sa puna capcane. La fel putem pune si noi capcane unui obicei prost sau efectiv rutinei.

Pe langa ideea de a-ti vana obieceiurile tale, te poate ajuta sa vezi cum functioneaza si cei din jurul tau ca sa te poti folosi de aceasta. Ma gandesc ca asta au facut multi oameni inaintea noastra: sa ne intoarcem la inceputurile omenirii... cand pt. a mananca ceva tb. sa culegi din pom mancare. Fiecare, cand ii era foame se suia in pom si isi lua de mancare. Asta pana cand unul mai "lenes", statea si se uita la ei, si a observat ca unul avea mai multe banane, altul mai multe peste... si s-a gandit sa le faca schimb de produse. Comerciantul asta a fost primul care a observat si exploatat obiceiurile semenilor lui. El nu mai trebuia sa adune ca sa manance, doar facea schimb intre altii si isi pastra o parte pt. el. Apoi a aparut razboinicul care si-a castigat mancarea prin supunerea altora care nu erau obisnuiti sa se bata ci doar sa adune.

Imi aduc aminte de tatari, care pe vremea lui Gingis Han au cucerit toata asia si orientul mijlociu... au reusit asta tocmai prin deosebirea de restul popoarelor. Au aparut ca o anomalie, tot poporu' s-a strans sa se lupte in timp ce restul popoarelor se chinuiau cu lucrul pamantului sa-si duca viata.

Si iaca asa, pana in zilele noastre au aparut tot felul de exploatatori al obiceiurilor noastre. E greu sa mai gasesti un obicei neexploatat...

Ce anomalie am putea gasi acum... nu asa sangeroasa :) ...sa reusim in universul GZZ?

Artistii... scriitorii, si ceilalti... cred ca sunt o "anomalie". Ei stau si se gandesc, viseaza, nu cum sa faca rost de mancare ca majoritatea... De fapt, chiar tb. sa fii o anomalie a.i. sa te citeasca lumea pentru s-au saturat de aceeasi priveliste a fugii dupa "mancare".

... fug si eu sa mananc ceva ca mi-e foame :)

Tema de gandire: cum ar fi daca furnica ar iesi prin gaura universului ei? cum am putea face noi asta in universul GZZ ?

Niciun comentariu: